Fastelavnsbollar

fastelavensboller fastelavnsbollar fastelaven fastelavn oppskrift krem vanilje lokalmat

Vi held kanskje ikkje 100% på fastetida i dag som i gamle dagar, då dei avsto frå visse typar mat og glede i 40 dagar, men vi held framleis på å lage fastelavnsbollar den andre søndagen i februar! Slik vil det vere i lang tid framover, fordi desse kveitebollane med krem- og syltetøyfyll er så gode! Ein god grunn til å kanskje lage dobbelt mengde med deig? Denne oppskrifta er for ca 20 bollar.

Bolledeig:
 1000 g kveitemjøl
 5 dl melk
 50 g fersk gjær for søtbakst
 1,5 dl sukker
 1,5 ts malt kardemomme
 1/4 ts salt
 125 g smør
 1 egg til pensling
Fyll:
 3 dl kremfløte
 1 ts sukker
 1 ts ekte vaniljesukker
 bringebærsyltetøy eller anna valfritt syltetøy
 melis som dekor
Bollar:
1

Ha alle dei tørre ingrediensane til bolledeiga i ein bakebolle og bland saman. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

2

Smelt smør i panne. Tilsett melk og varm opp til 37 grader. Bland inn gjær. Tilsett litt og litt av melkeblandinga til tørrvarene medan kjøkkenmaskina jobbar - ca 10 minutt, til deiga er glatt og smidig.

3

Spe på med meir melk undervegs dersom deiga ser kompakt ut. Spe på med mjøl dersom den verkar klissete.

4

Dekk til bakebollen med plast eller tøy, og la det heve til omtrent dobbelt storleik. (ca. 1 time).

5

Når deiga er ferdig heva, strø mjøl på kjøkkenbenken og ha deiga oppå. Del den opp i 4 like store emner, og deretter del desse opp i 5-6 like store emner. Trill til boller. La bollane heve under eit klede til ca. dobbelt storleik (ca 45 minuttar).

6

Når bollane er ferdig heva kan du pensle dei forsiktig med vispa egg og vatn, og steik midt i ovnen på 225 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutt. Når bollane er gylne på toppen og lett brune på bunnen er dei ferdig steikt. Ta ut og avkjøl på rist.

Fyll:
7

Pisk kremfløte med vaniljesukker og litt vanleg sukker. Pisk til ein mjuk krem. Del bollane i 2 og smør eit lag med syltetøy, gjerne frå Påldtun, på den nederste delen. Ha ein raus klatt med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Dryss bollane med melis gjennom tesil eller liknande. Server og nyt!

Ingredients

Bolledeig:
 1000 g kveitemjøl
 5 dl melk
 50 g fersk gjær for søtbakst
 1,5 dl sukker
 1,5 ts malt kardemomme
 1/4 ts salt
 125 g smør
 1 egg til pensling
Fyll:
 3 dl kremfløte
 1 ts sukker
 1 ts ekte vaniljesukker
 bringebærsyltetøy eller anna valfritt syltetøy
 melis som dekor

Directions

Bollar:
1

Ha alle dei tørre ingrediensane til bolledeiga i ein bakebolle og bland saman. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

2

Smelt smør i panne. Tilsett melk og varm opp til 37 grader. Bland inn gjær. Tilsett litt og litt av melkeblandinga til tørrvarene medan kjøkkenmaskina jobbar - ca 10 minutt, til deiga er glatt og smidig.

3

Spe på med meir melk undervegs dersom deiga ser kompakt ut. Spe på med mjøl dersom den verkar klissete.

4

Dekk til bakebollen med plast eller tøy, og la det heve til omtrent dobbelt storleik. (ca. 1 time).

5

Når deiga er ferdig heva, strø mjøl på kjøkkenbenken og ha deiga oppå. Del den opp i 4 like store emner, og deretter del desse opp i 5-6 like store emner. Trill til boller. La bollane heve under eit klede til ca. dobbelt storleik (ca 45 minuttar).

6

Når bollane er ferdig heva kan du pensle dei forsiktig med vispa egg og vatn, og steik midt i ovnen på 225 grader (over- og undervarme) i 8-10 minutt. Når bollane er gylne på toppen og lett brune på bunnen er dei ferdig steikt. Ta ut og avkjøl på rist.

Fyll:
7

Pisk kremfløte med vaniljesukker og litt vanleg sukker. Pisk til ein mjuk krem. Del bollane i 2 og smør eit lag med syltetøy, gjerne frå Påldtun, på den nederste delen. Ha ein raus klatt med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Dryss bollane med melis gjennom tesil eller liknande. Server og nyt!

Notes

Fastelavnsbollar