God påske

Påska er ei tid fylt med fargerike tradisjonar og smakfulle mattradisjonar som samler folk i heile Noreg. Påska er og ei av våre absolutte favoritt-høgtider, med masse lokale og regionale smakar og matopplevingar!

Påskehøgtida er ei spesiell tid i Noreg, der gamle og nye tradisjonar møtest for å skape ei minnerik feiring for både familie og vener. Påska er ei tid for å kome saman, og gjennom hundrevis av år har mattradisjonane og skikkane utvikla seg for å spegle det mangfaldige norske samfunnet.

Påskeegg og påskeharen

Ein av dei mest kjende påsketradisjonane er påskeegget. I Noreg er det vanleg å gi påskeegg fylt med godteri til både born og vaksne. Påskeegga kan vere laga av papp, plast eller sjølv av sjokolade. Påskeharen, som symboliserer fruktbarheit og nytt liv, er også eit kjent symbol i påska og blir ofte sett i dekorasjonar og på påskepynt.

Påskelammet

Mattradisjonane i påska varierer rundt om i landet, men påskelammet er ein rett som går att i mange heimar. Lammeretten kan tilberedast på fleire måtar, men lammestek er kanskje den mest klassiske varianten. Lammet blir gjerne servert med poteter, grønsaker og ei smakfull saus laga på kraften frå steken. Oppskrift på lammelår finn du her.

Sjømat og fiskerettar

Noreg har ei lang sjømattradisjon, og mange vel å servere fisk og sjømat i påskehøgtida. Skjærtorsdag er ein dag der mange et fisk, og då er det populært å servere rettar som raka fisk, lutefisk eller klippfisk. Noko som blir meir og meir populært er å servere gravlaks som ein forrett på påskebordet.

Påskefrukost og påskekake

Mange ser fram til påskefrukosten, der ein samlast rundt eit rikhaldig bord fylt med ferskt brød, pålegg, eggerettar (Sjå etter sild frå Juviksild i din Coop Nordvest-butikk), laks, og kanskje nokre søte bakverk?!? Påskekake, eller påskebrød, er eit saftig og smakfullt bakverk fylt med rosiner, sukater og eventuelt nøtter. For inspirasjon, sjekk gjerne Facebook-sidene til Bakar Jon på Byrkjelo!

Ut på tur

I tillegg til dei gode mattradisjonane, er det også vanleg for nordmenn å dra på hyttetur eller skitur i fjellet i påskeferien. Ein tek gjerne med seg appelsinar, kvikk-lunsj og kakao for å nyte ei velfortent pause i sola etter ein lang skitur.

Påska i Noreg er ei tid der ein kan kose seg med gode mattradisjonar og feire saman med familie og vener. Gjennom å ta vare på og vidareutvikle desse tradisjonane, skaper vi minner og gleder som varer livet ut.

Når vi no går inn i ei ny påskefeiring, er det viktig å hugse at alle dei velsmakande tradisjonane og dei fargerike påskegledene er lett tilgjengelege rett rundt hjørnet. Coop Nordvest sine butikker har eit breidt utval av alt du treng til påsken, frå saftig påskelam og fersk sjømat, til påskeegg og dekorasjonar.

Med ynskje om ei riktig god påske!